.
Pedodent Klinik Tunalı Hilmi Cad. 105/4 Kavaklıdere Çankaya- Ankara 0.312.418 6617pedodentt@gmail.com

Sedasyon İle Diş Tedavisi

Anestezi uzmanı tarafından uygulanan bir metottur.

Pedodontist Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr.Dt. Altan Güngör

Sedasyon Nedir?

Kullanılan sedatif ilaçlarla hastanın tüm reflekslerinin korunarak, derinliği kontrollü olarak ayarlanabilen uyku halidir. Anestezi uzmanı tarafından uygulanan bir metottur. Hastane şartlarında uygulanmalıdır. 

Nasıl Yapılır?

Çocuklarda sedasyonla diş tedavisi uygulamasında Anestezi Uzmanı-Pedodontist işbirliği gerekir. Öncelikle hasta anestezi uzmanı ve pedodontist tarafından muayenesi yapılıp değerlendirildikten sonra sedasyonlu diş tedavi randevusu programlanır.

Hastanın işlem başlamadan 3 saat öncesinde yeme-içmeye son vermesi gerekir. Sedasyon damar yolu açılması ve solüsyonun verilmesiyle başlar. Damar yolu açılmasına psikolojik ve mental olarak hazır olmayan çocuklarda (yaşı küçük, mental retardasyon, hiperaktif vb.) burundan damla yoluyla sedasyona başlanır, sonrasında damar yolu açılarak işleme geçilir. Hastanın(çocuğun) sedasyonu yeterli derinliğe ulaşınca diş tedavisi başlar. Hastanın vital bulguları (Nabız, solunum, oksijen saturasyonu, tansiyon, vücut sıcaklığı) anestezi uzmanı tarafından monitörize edilerek izlenirken pedodontist diş tedavisini sürdürür. Tedavinin tamamlanmasının ardından sedasyon yüzeyselleştirilerek sonlandırılır. Kullanılan sedatif ilaçlarla sedasyonun süresi ve derinliğinin ayarlanabilmesi sistemin en önemli özelliğidir.

Uygulama sonrasında damar yolu açılması dahil herhangi bir şey hatırlanmadığı için çocukların daha sonra kendi istekleriyle yaptıracakları diş tedavilerinde korkuyla oluşabilecek olumsuzluklar ortadan kalkmış olur.

Sedasyonla yapılan diş tedavilerinin her türlü tıbbi ekipmanın sağlanabildiği ve müdahele imkanlarının oluşturulduğu hastanelerde ve ameliyat odalarında yapılması gereklidir. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü  görüşüyle sedasyonla yapılan diş müdahalelerinin özel muayenehanelerde ve polikliniklerde  yapılmasına izin verilmemiş,  personel bünyesinde anestezisti ve ilgili donanımı  bulunan A.D.S.M.(Ağız Diş Sağlığı Merkezleri) ve hastanelerde yapılması uygun görülmüştür . (Sayı: B.10.0.THG.0.79.00.02 )