.
Pedodent Klinik Tunalı Hilmi Cad. 105/4 Kavaklıdere Çankaya- Ankara 0.312.418 6617pedodentt@gmail.com

Bebeğin Dişleri Ne Zaman Çıkar ?

Ana Sayfa > Pedodonti > Bebeğin Dişleri Ne Zaman Çıkar ?

Pedodontist Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr.Dt. Altan Güngör

Bebekler, ilk dişleri olan süt dişlerini 6-8 aylıktan itibaren çıkarmaya başlar. Her bebeğin gelişimi aynı olmadığı gibi diş çıkarma dönemleri de benzerlik göstermeyebilir. Dişlerin çıkışı genellikle kalıtsal düzene uyar, yani sizin veya eşinizin dişleri erkenden çıkmışsa bebeğinizde de aynı şekilde olması olasıdır. 

 

Bebeğin Dişleri Ne Zaman Çıkar

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Diş çıkarma belirtileri dişlerin kendisinden iki-üç ay önce ortaya çıkabilir. Bu semptomlar çocuktan çocuğa değişebilir: 

  • Salya Akıtmak : Birçok bebek iki buçuk-üç aylıktan başlayarak salya akıtır. Diş çıkarma bu durumu bazı bebeklerde diğerlerine göre daha çok arttırmaktadır.
  •  Çene ya da yüzde kızarıklık : Bol salya akıtan bir bebekte ,çenede ve ağız çevresinde sürekli salya temasının yarattığı tahrişe bağlı olarak deride kızarıklık ya da çatlakların oluşabilir. Bunu önlemek için gün boyunca periyodik olarak salyayı nazikçe silin ,bebeğiniz uyurken akan salyayı emmesi için yatak çarşafının altına bir havlu koyun. Deride kuruma belirdiğinde nemlendirici bir krem ile o bölgeyi sürekli nemli tutun.

  •  Hafif öksürük : Aşırı salya bebeğin zaman zaman öksürmesine yol açabilir. Bebeğiniz soğuk algınlığı, nezle ya da allerji belirtileri göstermiyorsa bunda endişelenecek bir durum yoktur. 

  •  Isırma : Diş çıkaran bir bebek eline geçen her şeyi (kendi eli, oyuncak, vs.) ağzına sokarak dişetlerini rahatlatmaya çalışır.

  •  Ağrı : Çıkmakta olan bir dişin baskısı altında dişetinde enflamasyon gelişir. Bu durum bazı bebeklerde ağrılara yol açarken bazılarında hiç sorun oluşturmayabilir. İlk çıkan diş ve azı dişleri, çıkarken en fazla sıkıntı yaratan dişlerdir.

  •  Huzursuzluk : Diş sürme sırasında diş yüzeye yaklaştıkça bebeğin dişetindeki ağrısı sürekli bir hal alabilir.  Bu huzursuzluk bazan haftalar boyu sürebilir.

  •  Beslenmeyi reddetme : Diş çıkarmakta olan bir bebek beslenmeyi reddedebilir. Katı yiyeceklere başlamış olan bir bebek bir süreliğine bu yiyeceklere karşı olan ilgisini yitirebilir. Ancak bu sizi endişelendirmemelidir. Çünkü bebeğiniz sıvı gıdalardan da gerekli besinleri alır ve dişi çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.

  •  İshal : Artmış tükrük salgısı nedeniyle  bebeğin dışkısı sulu olabilir. Ama iki dışkılamadan daha uzun süren ishali mutlaka doktorunuza bildirin.

  •  Ateş : Dişetlerindeki enflamasyon nedeniyle 38 C'nin altındaki bir ateş diş çıkarmaya eşlik edebilir. Yine de bebeğinizin ateşi varsa diğer zamanlarda ne yapıyorsanız öyle davranın ve iki günde azalmazsa doktorunuza haber verin.

  •  Uykusuzluk : Gece boyunca deliksiz uyuyan bebekler bile diş çıkarırken gece uyanmaya başlayabilir. Bu durumda hemen onu beslemeye çalışmayın. Bunun yerine kendi kendine tekrar uyumasını sağlayın.  

  •  Dişeti hematomu : Bazen çıkan bir diş dişetinde kanamaya neden olabilir , bu da mavimtrak bir leke olarak görülür. Bu hematomlar için endişelenmeye gerek yoktur ve tıbbi girişim gerektirmeden kendiliklerinden düzelirler. Soğuk kompres acıyı azaltıp iyileşmeyi hızlandırabilir.