.
Pedodent Klinik Tunalı Hilmi Cad. 105/4 Kavaklıdere Çankaya- Ankara 0.312.418 6617pedodentt@gmail.com

Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Ana Sayfa > Pedodonti > Süt Dişlerinin Önemi Nedir?

Süt dişlerinin görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır.

Pedodontist Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dr.Dt. Altan Güngör
  Süt dişlerinin birincil görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
 
Süt dişlerinde oluşan çürüklerin tedavi edilmesi önemlidir. Süt dişlerindeki çürükler, süt dişlerinin çok erken kaybına neden olabilir. Süt dişleri zamanından önce çekilirse alttan gelen daimi dişler için yer darlığı oluşabilir.
 
Süt dişleri neden çabuk çürür?
 
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır. Daha kolay ve hızlı çürürler.
 
Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir.
 
 Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler. 
 
Sıklıkla yapılan hata; emzik ya da biberonun şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırılarak çocuklara verilmesi veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalar tüketilmesidir. 
 
 Çürük oluşumu engellenebilir mi?
 
Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı yada ilaç henüz geliştirilememiştir. Ancak, çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı uygulamalar günümüzde kullanılmaktadır. 
 
Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başlar. Fissür kapatıcılar ile olukların üzeri kapatılıp, bölgeye mikrop, yemek artığı vs. nin sızması engellenir. Bu işlem, 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerine de uygulanabilir.
 
Çürüğü engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Dişlere yüzeyel florür uygulamaları ile bu direnç kazandırılır.
 
 
 
Süt dişlerindeki çürükler tedavi edilmeli midir?
 
Tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri; ağrı, erken süt dişi kaybı, çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğuna yol açabilir. Dolayısıyla süt dişlerindeki çürükler, "nasıl olsa yerine yenileri gelecek" yanılgısına düşmeden tedavi edilmelidir. 
 
Çocuklarda çürüksüz bir ağız için; 
 
  • Düzenli dişhekimi kontrolü
  • Ağız bakımı
  • Dengeli beslenme
  • Florür ve sealant uygulaması gerekmektedir.